Bedrijven beveiligen vertrouwelijke informatie onvoldoende

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Bedrijven beveiligen vertrouwelijke informatie onvoldoende

Werknemers nemen bedrijfsgegevens mee op vakantie

’s-Hertogenbosch, 30 juni 2010 – Europese bedrijven hebben hun vertrouwelijke informatie onvoldoende beveiligd. Nu veel werknemers werk meenemen op vakantie lopen bedrijven het risico dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Dat blijkt uit onderzoek van documentmanagementspecialist Ricoh onder 331 Europese bedrijven.

Het is steeds gewoner geworden om werk mee te nemen op vakantie. Hierdoor lopen bedrijven een groot risico dat vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen. Veel werknemers nemen hun werklaptop mee naar hun vakantieadres, of printen documenten om die aan het zwembad nog eens door te lezen.

Documenten meenemen op vakantie
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 44% van de bedrijven een beleid heeft om te voorkomen dat werknemers bedrijfsgevoelige informatie met zich meenemen. Daarnaast heeft niet meer dan 41% een beleid voor het afdrukken van vertrouwelijke documenten. Dit levert risico’s op. ‘Op vakantie kan gevoelige informatie gemakkelijker op straat komen te liggen’, zegt Erica van den Biggelaar, beveiligingsexpert bij documentmanagementspecialist Ricoh Nederland. ‘Werknemers gaan even werken op het strand of aan het zwembad en laten papieren rondslingeren. Daarnaast is de laptop die mee op vakantie gaat vaak slecht beveiligd en wordt deze door het gehele gezin gebruikt. Gevoelige informatie ligt voor het grijpen.’

Afdrukken van klantgegevens
Als het gaat om het soort documenten blijkt dat vooral klantgegevens vaak onbeveiligd zijn. Slechts 47% van de Europese bedrijven heeft een beleid om het afdrukken van klantgegevens te beheren. Dat betekent dat organisaties niet weten wie er binnen het bedrijf klantgegevens kan afdrukken.

Grote risico’s door slecht documentbeheer
Zonder veiligheidsmaatregelen stellen bedrijven zich bloot aan aanzienlijke risico’s. De gevolgen van het in verkeerde handen raken van informatie kan verstrekkende en zeer schadelijke gevolgen voor de organisatie hebben. ‘Een van de redenen dat de documenten in bedrijven slecht beveiligd zijn, is dat het documentbeheer in veel organisaties gedecentraliseerd is, zonder een direct verantwoordelijke hiervoor. Hierdoor is het onmogelijk te controleren en te beheren’, zegt Van den Biggelaar.

Naar begin