Documentstromen efficiënter en duurzamer met compensatieprogramma Ricoh

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Documentstromen efficiënter en duurzamer met compensatieprogramma Ricoh

‘s-Hertogenbosch, 5 april 2011 – Ricoh, specialist in documentoplossingen, introduceert vandaag haar unieke Sustainability Optimisation Programme. Deze dienstverlening, gecertificeerd door het British Standards Institution (BSI), helpt organisaties om hun documentstromen efficiënter en duurzamer in te richten.

Het Sustainability Optimisation Programme is beschikbaar als onderdeel van Ricoh’s Managed Document Services. Het programma maakt het mogelijk om de milieubelasting van documentstromen in organisaties te verminderen en te beheersen en kosten te reduceren. Daarnaast biedt het programma de mogelijkheid om de overgebleven CO2-uitstoot te compenseren.

CO2 neutraal printen in vijf stappen
Het programma bestaat uit vijf stappen, waarbij het proces continu wordt verbeterd. In de eerste stap worden de huidige documentstromen en het machinepark geanalyseerd, zodat er inzicht verkregen wordt in de CO2-uitstoot die wordt veroorzaakt door papier- en energieverbruik. In de tweede stap wordt een plan opgesteld om de kosten en CO2-uitstoot te verminderen. Hierbij worden heldere doelstellingen geformuleerd voor het machinepark, workflows en gebruikergedrag. Bij de derde stap wordt het plan geïmplementeerd. Er worden apparaten met energiebesparende instellingen, zoals Eco Mode geplaatst, workflows worden verbeterd en gebruikers krijgen instructies over hoe zij milieubewuster kunnen werken. Dit leidt tot een gemiddelde daling van het energieverbruik van 36%. In de vierde stap van het programma wordt de actuele CO2-uitstoot nauwlettend in de gaten gehouden en vergeleken met de gestelde doelen. Door deze gegevens te analyseren, ziet Ricoh op welke manier en hoe intensief alle printers worden gebruikt. Aan de hand daarvan worden verdere verbeteringen doorgevoerd met een nog lagere CO2-uitstoot als gevolg. Ondanks alle verbeteringen en aanpassingen, blijft er altijd een onvermijdelijke hoeveelheid CO2-uitstoot over. In de vijfde en tevens laatste stap wordt deze uitstoot door organisaties gecompenseerd met zogenaamde Carbon Credits. De credits worden verkregen uit door UNFCCC goedgekeurde projecten voor schone energie in derde wereldlanden. Hierdoor ontstaat voor de organisatie een CO2-neutrale afdruk- en documentomgeving.

Eerste pilot bij Jan Krediet
In samenwerking met Ricoh Europa implementeerde Ricoh Nederland het compensatieprogramma voor het eerst bij transportbedrijf Jan Krediet. De transportmarkt hervormt zich in hoog tempo, ook op het gebied van duurzaamheid. Het wagenpark is een continu aandachtspunt en voldoet aan de meest strenge eisen op gebied van milieu, uitstoot van schadelijke stoffen, brandstofverbruik en onderhoud. Maar ook de documentomgeving is een belangrijk punt van aandacht.

De CO2-footprint van Jan Krediet werd gereduceerd door optimalisatie van het machinepark en het toepassen van quick wins zoals eco modus en dubbelzijdig printen.
De resterende CO2 uitstoot wordt vervolgens gecompenseerd met de Carbon Credits uit het Sustainability Optimisation Programme van Ricoh, met een CO2-neutrale bedrijfsvoering als gevolg. 

Paul Nanninga, Director Strategic Accounts & Managed Document Services bij Ricoh Nederland: "De introductie van het Sustainability Optimisation Programme komt op het juiste moment. Organisaties streven naar structurele kostenverlaging en het reduceren van de CO2-footprint zal hier een forse bijdrage aan kunnen leveren. De traditionele werkplek is, mede dankzij nieuwe technologieën, gewijzigde demografie, globalisering en overige economische ontwikkelingen, aan het veranderen. Ricoh is zeer gedreven om klanten te helpen bij deze uitdaging. Dit programma is slechts een van de vele manieren waarop we onze klanten helpen om productiever en milieuvriendelijker te worden."

Helpen met duurzaamheid
Ricoh is voor het zevende opeenvolgende jaar een van de 100 meest duurzame bedrijven ter wereld. Mede hierdoor is Ricoh een erkende speler op het gebied van duurzaamheid. Met Ricoh’s eigen bedrijfsdoelstellingen om duurzamer te ondernemen, helpt Ricoh haar klanten om hetzelfde te doen.
Hans Breuker, Senior Manager van BSI, 's werelds eerste nationale certificeringinstantie dat geroemd is vanwege hun grondige, onafhankelijke testmethoden: “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat Ricoh's methode voor het analyseren, continu verbeteren en compenseren van de CO2-uitstoot, die wordt veroorzaakt door documentverwerking, zowel transparant, degelijk als betrouwbaar is. Ricoh brengt hiermee een uniek aanbod op de markt voor organisaties die duurzamer willen worden." Meer informatie over het Sustainability Optimisation Programme: www.ricoh-europe.com/reduce2grow

Over Ricoh
Ricoh is leverancier van producten en diensten op het gebied van IT & documentmanagement. Dankzij de sleutelrol die Ricoh heeft gespeeld bij de snelle ontwikkeling van de wereldwijde kantoorautomatisering, is het bedrijf in slechts twintig jaar uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in duurzame documentoplossingen. Ricoh werkt met organisaties over de hele wereld om werkplekken te moderniseren en documentstromen te optimaliseren. Met 108.500 medewerkers en kantoren in meer dan 50 landen beschikt het Ricoh concern momenteel over één van de grootste verkoop- en servicenetwerken in de branche. Het hoofdkantoor van Ricoh Nederland is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch.

Naar begin