Nieuws

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Haarlem College haalt Ricoh Pro C901 in huis

’s-Hertogenbosch, 15 december 2011 - Leerlingen die op het Haarlem College de grafimedia-opleiding volgen, komen met alle facetten van het vak in aanraking. “Van opmaak tot en met de afwerking van het drukwerk. We zijn een complete mini-onderneming”, vertelt docent en stagebegeleider Dirk Koopman trots. Met de recente installatie van een Ricoh Pro C901 is ‘zijn’ drukkerij nu ook voorzien van de nieuwste printtechnologie in full colour.

De drukkerij van het Haarlem College beschikt in het nieuwe lokaal over twee offsetpersen: “Onze leerlingen moeten natuurlijk met inkt leren werken.” Maar Dirk Koopman, zelf grafisch opgeleid en met ruime ervaring in de grafische industrie, wil de digitale productie van drukwerk graag integreren in de opleiding: “In de praktijk krijgen ze er straks immers ook zeker mee te maken. We weten dat ook verschillende stagebedrijven al voor Ricoh hebben gekozen.”

Koopman vergeleek verschillende professionele productiesystemen en raakte enthousiast over de Ricoh Pro C901: “En dat is ook na de installatie zo gebleven. De machine is zeer betrouwbaar, levert kwaliteit en kan tegen een stootje - en dat is hier natuurlijk wel een vereiste.” Niet alleen het formaat van juist iets groter dan A3 en de snelheid, die constant blijft op 90 pagina’s per minuut, maakten indruk: “Er kunnen ook heel veel materialen worden bedrukt, tot liefst 300 grams karton. En wat de doorslag gaf: de mogelijkheid om enveloppen te bedrukken. Daarmee is het echt een multifunctioneel productiesysteem.”

Het Haarlem College is onderdeel van de Stichting Dunamare Onderwijsgroep. Dunamare verzorgt, verspreid over 22 scholen, opleidingen voor zo’n 12.500 leerlingen. Het Haarlem College is, met 1.200 leerlingen, de enige brede school voor VMBO in Haarlem en telt acht richtingen, waaronder de grafimedia-opleiding.
De leerlingen produceren er intern drukwerk, maar draaien ook wel kleine oplages voor non-profit organisaties buiten de school. “Briefpapier, flyers, visitekaartjes, posters - we kunnen op de Ricoh Pro C901 alles aan. De leerlingen leren hoe ze de orderspecificaties in moeten geven om tot het beste eindresultaat te komen. We beschikken over een inline bookletmaker, maar we hebben ook nog diverse andere nabewerkingsmogelijkheden in ons lokaal. We werken hier dus echt van PDF tot eindproduct.”

Haarlem College Ricoh Pro C901

Koopman (links op de foto, samen met Martin Gruppen, Hoogvolume Specialist Ricoh) ziet, net als zijn leerlingen, de voordelen van de nieuwe technologie: “Neem bijvoorbeeld een opdracht voor kerstkaarten. Die zijn nu binnen tien minuten gedrukt, en de bijpassende enveloppen ook. In full colour topkwaliteit. Dat lukt je op de offsetpersen nooit. Die persen horen natuurlijk bij deze opleiding, maar de Ricoh Pro C901 heeft hier zeker zijn plek veroverd.”

Naar begin