Nieuws

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Havenbedrijven en logistieke dienstverleners massaal aan de elektronische factuur

Rotterdam, 14 september 2011 – Alle havenbedrijven en logistieke dienstverleners in Nederland kunnen vanaf nu veilig en betrouwbaar elektronisch factureren. Als uitbreiding op het bestaande Port Community System voor logistieke informatie-uitwisseling biedt Portbase hen samen met Ricoh de service E-facturatie. Zonder investeringen verstuurt en ontvangt men daarmee eenvoudig digitale rekeningen. De sector bespaart zo miljoenen euro’s aan mankracht, papier, afdruk- en portokosten. E-factureren is bovendien duurzaam.

De service E-facturatie maakt overstappen op elektronisch factureren voor bedrijven zeer eenvoudig. Een PC met internetaansluiting volstaat. Portbase biedt deelnemers gratis gebruik van een virtuele printer driver, de Portbase Factuurprinter. Portbase heeft hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Ricoh, specialist in IT en oplossingen op het gebied van documentmanagement.  Met slechts een minimale aanpassing aan hun bestaande werkwijze, sturen bedrijven daarmee hun factuurgegevens digitaal naar het Share Service Centre van Ricoh. Hier vindt de omzetting van de factuurgegevens plaats en gebeurt automatisch de verzending, zowel binnen Nederland als internationaal. Partijen ontvangen de e-facturen altijd op de manier die hen het best past: rechtstreeks digitaal (als XML) in hun computersysteem, als pdf of desgewenst toch op papier. Vanzelfsprekend worden alle gegevens steeds optimaal beveiligd.

Succesvolle pilot leidt tot Gouden Factuur
Portbase en Ricoh hebben de service E-facturatie het afgelopen jaar in een pilot met enkele bedrijven succesvol getest. Op het jaarlijkse Factuurcongres in Eindhoven werd de nieuwe dienstverlening beloond met de Gouden Factuur 2011 voor het beste Nederlandse praktijkvoorbeeld op het gebied van elektronisch factureren.

Nog completere dienstverlening
Via het Port Community System van Portbase wisselen momenteel circa 2000 bedrijven die actief zijn in de logistieke ketens van de Nederlandse havens efficiënt informatie uit. Dat doen ze zowel met elkaar als met overheden, zoals havenautoriteiten en Douane. Jaarlijks genereert het Port Community System circa 50 miljoen berichten. De service E-facturatie maakt deze informatie-uitwisseling nog vollediger en de dienstverlening van Portbase als neutrale partij nog completer. Ook hun financiële informatiestromen kunnen bedrijven nu via Portbase optimaal organiseren, om zo hun concurrentiepositie verder te verbeteren.

Over Ricoh Nederland
Ricoh is leverancier van IT & documentmanagement oplossingen. Dankzij de sleutelrol die Ricoh heeft gespeeld bij de snelle ontwikkeling van de wereldwijde kantoorautomatisering, is het bedrijf in slechts twintig jaar uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in duurzame documentoplossingen. Met 109.000 medewerkers en kantoren in meer dan 50 landen beschikt het Ricoh concern momenteel over één van de grootste verkoop- en servicenetwerken in de branche. Het hoofdkantoor van Ricoh Nederland is gevestigd in ‘s-Hertogenbosch.

Over Portbase - home of logistics intelligence
Portbase is de neutrale en betrouwbare spin in het web voor alle logistieke informatie in de havens van Rotterdam en Amsterdam. Via het havenoverstijgende Port Community System van Portbase profiteren bedrijven van een veelheid aan intelligente diensten voor efficiënte en eenvoudige informatie-uitwisseling, zowel onderling als met overheden. Alle deelnemers optimaliseren zo hun logistieke processen. Daarmee verbeteren ze hun eigen concurrentiepositie en die van de havens. Portbase is van en voor de havencommunity en heeft geen winstoogmerk. Voor meer informatie: www.portbase.com.

Naar begin