Nieuws

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Desmond Tutu knapt 250.000ste computer van Close the Gap op

24 september 2012, Culemborg - Close the Gap viert vandaag een belangrijke mijlpaal: de donatie van de 250.000ste computer aan Close the Gap door haar Europese schenkers. Close the Gap is een internationale non-profitorganisatie die gebruikte computers, geschonken door Europese bedrijven, van goede kwaliteit weggeeft aan projecten die erop gericht zijn om individuele personen en gemeenschappen zelfstandiger en sterker te maken. Tijdens een speciaal evenement in het computerherstelcentrum van Close the Gap in Culemborg (Nederland) werd aartsbisschop Desmond Tutu, die al geruime tijd ambassadeur van Close the Gap is, uitgenodigd om de laatste handeling te verrichten in het herstelproces van de symbolische 250.000ste computer, die naar een ontwikkelingsland verzonden zal worden. Close the Gap maakte ook enkele nieuwe samenwerkingen bekend en kondigde aan haar groene initiatieven verder uit te diepen.


Tutu-DonaClose the Gap streeft ernaar de digitale kloof tussen technologisch geavanceerde landen en ontwikkelingslanden te dichten door gemeenschappen toegang te geven tot IT-apparatuur voor educatieve, medische en sociale projecten. Opgericht in 2003 door de Belg Olivier Vanden Eynde, viert Close the Gap vandaag de donatie van de 250.000ste computer in de gewaardeerde aanwezigheid van aartsbisschop Desmond Tutu. Winnaar van de Nobelprijs voor de vrede Em. Aartsbisschop Desmond Tutu is een zeer actief lid van de Adviesraad van Close the Gap. In zijn sociale projecten in Zuid-Afrika is hij zich steeds bewust van het belang  van toegang tot ICT en dus ook tot kennis en informatie. “Het belang van informatietechnologieën voor educatieve doeleinden kan niet worden onderschat. Hierdoor krijgen ontwikkelingslanden de kans om een hele generatie infrastructuur over te slaan door ineens op internettechnologie over te schakelen. Ik geloof sterk in partnerschappen, in het bundelen van krachten en in het samen streven naar een betere wereld waarin iedereen kansen krijgt.” zegt Aartsbisschop Desmond Tutu.


In 2011 slaagde Close the Gap erin haar oorspronkelijke concept om IT-hardware te verzenden naar projecten in ontwikkelingslanden uit te breiden door nu ook complete IT-oplossingen, inclusief netwerkapparatuur, softwareoplossingen en trainingsprogramma's, aan te bieden met actieve en rechtstreekse betrokkenheid van gekwalificeerde lokale partners.

Sinds 2003 zijn er 250.000 computers geschonken door 225 Europese bedrijven, goed voor een bereik van meer dan 1,5 miljoen unieke gebruikers in 2.100 begunstigdenorganisaties in 40 landen over de hele wereld. Als organisatie is Close the Gap erkend als een met het departement voor informatie aan het publiek van de Verenigde Naties (UNDPI) geassocieerde ngo en lid van de Wereldwijde Alliantie voor ICT en ontwikkeling van de Verenigde Naties (UN GAID) en van het VN-initiatief Global Compact (UNGC).

Naar begin