Service Bureau Jansen installeert Ricoh IP5000GP rotatief inkjet-productiesysteem

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Service Bureau Jansen installeert Ricoh IP5000GP rotatief inkjet-productiesysteem

Verdere verbreding van dienstverlening in marketingcommunicatie

’s-Hertogenbosch, 8 april 2014 - Service Bureau Jansen in Eindhoven nam eind maart een Ricoh IP5000GP rotatief  inkjet-productiesysteem in gebruik. De specialist in marketingcommunicatie breidt met deze investering haar dienstverlening verder uit, vertelt directeur Bart Jansen: “Print blijft een belangrijk onderdeel van de integrale oplossing die wij onze klanten bieden. Dankzij de nieuwste inkjet-technologie kunnen we printopdrachten sneller en efficiënter volledig in kleur produceren. Bovendien gaan we de effectiviteit van het drukwerk verhogen.”

20140408 Service Bureau Jansen installeert Ricoh IP5000GP rotatief inkjet-productiesysteem

“Het ontzorgen van marketingcommunicatie.” Zo omschrijft Bart Jansen de missie van Service Bureau Jansen. Het familiebedrijf richtte zich bij de start in 1953 op traditionele direct mail, maar verbreedde sindsdien haar dienstenpakket ook richting logistiek, automatisering en digitalisering. “We zijn uitgegroeid tot een sparringpartner voor grote organisaties – variërend van reclamebureaus en retailers tot banken en verzekeraars. Met onze knowhow op het gebied van multichannel output en ketenbeheersing helpen wij ze met het automatiseren en inzichtelijk maken van alle processen rond marketingcommunicatie.”

Krachtige mix van digitaal drukwerk en online communicatie
De inzet van digitale communicatiekanalen neemt snel toe, maar print blijft een belangrijk onderdeel van het totaalpakket. Service Bureau Jansen verstuurt elke week nog altijd gemiddeld zo’n half miljoen enveloppen, gevuld met brieven, afschriften en folders. Jansen: “Juist de combinatie van print en online is krachtig. Een goede mix levert het beste resultaat.” Hoewel de hoeveelheid drukwerk de afgelopen tien jaar merkbaar afnam, ziet Jansen nu een kentering: “Klanten bestellen nu vaker kleinere hoeveelheden in plaats van een miljoenoplage in één keer. Ook is er steeds meer vraag naar kleur en variabele data printen. Bedrijven willen bovendien niet alleen het printen door ons laten verzorgen, maar ook hun complete marketingcommunicatieprocessen. Ik verwacht dat we door deze ontwikkelingen ons totale productievolume dit jaar kunnen verdubbelen tot 80 miljoen A4-pagina’s. Daar draagt ons zusterbedrijf Mailt4u in Edam overigens ook een belangrijk steentje aan bij.”

Data-gedreven communicatie is effectiever
Om goed op die trends en de verwachte groei in te kunnen spelen besloot Jansen te investeren in nieuwe technologie van Ricoh: “De meeste opdrachten werden tot nu toe door ons in zwart-wit ingeprint op in kleur voorbedrukte rollen papier. Met dit rotatieve inkjet-productiesysteem kunnen we voortaan alles volledig in full colour printen. Dat spaart niet alleen veel tijd en kosten, het maakt ook alle voorraden met voorbedrukt papier overbodig.” Deze manier van printen biedt bovendien de mogelijkheid om de inhoud van elke afdruk volledig variabel te maken, in zowel tekst als beeld, en dus volledig af te stemmen op de ontvanger: “Dit soort ‘data-gedreven communicatie’ is veel effectiever en levert daardoor hogere respons en conversie op, tegen dezelfde of zelfs lagere kosten.”

De eveneens geïnstalleerde Ricoh Process Director (RPD) software biedt Service Bureau Jansen en haar opdrachtgevers voortdurend controle en inzicht in de voortgang en resultaten van de printopdrachten. Ricoh leverde bovendien GMC Inspire software waarmee vanuit één platform communicatie  via verschillende kanalen, zowel print als online, mogelijk wordt gemaakt.

Hoge afdrukkwaliteit
Service Bureau Jansen installeerde een IP5000GP in een I-opstelling: er kan dus in één doorgang tweezijdig in full colour worden gedrukt. De configuratie is voorzien van inline voor- en nabewerkingsapparatuur van Lasermax en Tecnau.
Deze IP5000GP is de eerste in Nederland die gebruik maakt van de nieuwe Pigment PLUS inkten. Gecombineerd met de dynamic variable drop size inkjet–technologie van Ricoh, is een hoge afdrukkwaliteit gegarandeerd. Jansen: “Dat doen we bovendien tegen scherpe prijzen, door bijvoorbeeld kosten te besparen met behulp van de inktreductie-module van de ISI Alwan CMYK Optimizer Color Management software.”

Met het Ricoh IP5000GP productiesysteem kan een breed scala aan substraten, inclusief 250 grams papier, worden verwerkt. “Dat stelt ons in staat het productportfolio dat we onze klanten bieden te verbreden. We kunnen ons aanbod uitbreiden richting bijvoorbeeld flyers, brochures en posters – drukwerk dat nog vaak in offset wordt gedrukt, maar nu ook prima op onze printer gemaakt kan worden.”
De IP5000GP past bovendien goed bij de aandacht die Service Bureau Jansen aan MVO en milieu besteedt: “Het systeem heeft een laag energieverbruik, er hoeft geen schadelijke uitstoot te worden afgevoerd en we kunnen bijvoorbeeld ook zonder problemen FSC gecertificeerd papier verwerken.”

Ricoh is partner met visie
Service Bureau Jansen heeft veel ervaring met verschillende leveranciers van printsystemen opgedaan, maar werkte nog niet eerder met Ricoh. Bart Jansen verklaart waarom hij daar juist nu wel voor koos: “Ricoh beschikt niet alleen over de juiste technologie, maar is vooral ook een partner met de juiste visie. Het is een serviceorganisatie die zich sterk richt op het gezamenlijk ontwikkelen van onze klanten. Door bijvoorbeeld samen met een klant aan tafel te gaan, kom je tot betere oplossingen. Dat heeft ons nu al nieuwe klanten en opdrachten opgeleverd.”

Naar begin