Printenbind investeert samen met Ricoh in toekomst: nieuw pand, nieuw machinepark
25.05.2017

Printenbind investeert samen met Ricoh in toekomst: nieuw pand, nieuw machinepark

Printenbind maakt een flinke groei door. De online printshop, in 2008 door Bart van Diepen opgericht, verhuisde daarom kortgeleden naar een veel ruimer pand en investeerde in een nieuw machinepark. Met twee exemplaren van de Ricoh Pro C9110 en nog eens driemaal de Ricoh Pro C7110X (met vijfde kleurstation) heeft Van Diepen de benodigde flexibiliteit en productiviteit op orde: “Maar ook de samenwerking met Ricoh op het gebied van business development helpt ons de juiste koers te bepalen en onze plannen te realiseren.”
Printmarkt biedt kansen
Ondernemen zit Van Diepen in het bloed. De moeizame ervaringen en hoge kosten bij het afdrukken van zijn eindscriptie zetten hem op het spoor van de kansen die de printmarkt biedt. Hij gebruikte zijn programmeerkennis om zelf een webshop te bouwen waar studenten eenvoudig hun printwerk tegen lage prijzen kunnen bestellen. Printenbind.nl is geboren.
Snel, scherp en flexibel
Het bedrijf kent inmiddels een jaarlijkse groei van 30 procent. Om die toename aan te kunnen en verder uit te bouwen, werkt Van Diepen nauw samen met specialisten van het Ricoh Business Center Noord-Holland in Amsterdam en met Ricoh Nederland. Dat resulteert onder andere in de installatie van de vijf nieuwe productiesystemen van Ricoh in de nieuwe bedrijfsruimte van ruim 1.000 vierkante meter bij Sloterdijk. Van Diepen: “Met zo’n uniform machinepark kunnen we veel flexibeler schakelen bij piekmomenten en onze snelheid van leveren garanderen. De interessante prijs/prestatieverhouding van deze machines zorgt ervoor dat we daarbij scherpe tarieven kunnen blijven hanteren.” Twee van de productiesystemen zijn bovendien uitgerust met een Plockmatic bookletmaker voor het roteren, rillen, vouwen en schoonsnijden van katernen, zodat er ook professionele brochures en boekwerken kunnen worden geproduceerd.
Business development
“Ricoh is niet alleen de leverancier van onze productiesystemen, maar ook een echte sparringpartner die ons op allerlei gebieden ondersteunt. We hebben bijvoorbeeld samen een business development project gedaan. Hun aanpak heeft mij nieuwe inzichten opgeleverd waarmee we verdere groei kunnen bewerkstelligen. Ik ga bijvoorbeeld niet meer zelf achter de machines staan, maar laat de productie nu volledig over aan het team van zo’n 40 HBO-studenten die op flexibele tijden kunnen worden ingezet. Zo kan ik weer meer zelf gaan ondernemen, me op de strategie richten en onze plannen realiseren.” 
Eigen webshop en back-end
Gebruiksgemak staat bij Printenbind voorop: een overzichtelijk assortiment, prijzen worden direct berekend en weergegeven, en klanten kunnen hun bestelling in een live preview direct controleren: “Je kunt dan zelfs zien of er ergens een boorgaatje door de tekst gaat.” Ook de ‘back-end’ software die het hele productieproces achter de webshop aanstuurt, wordt door Printenbind in eigen huis ontwikkeld. “Onze webshop en het eigen back-end vormen de kern van het bedrijf”, stelt Van Diepen. “We kunnen elke parameter direct zelf aanpassen en daarmee razendsnel inspelen op de wensen van onze klanten. Tegelijkertijd kunnen we de productie voortdurend optimaliseren en efficiënter maken.” 
API & Workflow
“Een van de volgende stappen die wij gaan maken, is het automatisch printen van documenten”, vertelt Van Diepen. “Automatisering van printjobs is technisch al langer mogelijk door middel van JDF aansturing. Maar de wisselende aanlevering van documenten zorgt ervoor dat dit in de praktijk slecht werkt. Klanten houden vaak vast aan hun ‘ontwerp’ en volgen niet altijd de aanlevervoorwaarden. Dankzij ons geavanceerde bestelproces, met veel ingebouwde check-ups en preview weergave, ligt het zwaartepunt juist op wat de klant ‘ziet’ op de preview. Technisch wordt de PDF nog verder klaar gezet, doordat onze server een preflight uitvoert. Dit alles bij elkaar heeft de weg vrijgemaakt voor de ‘auto print workflow’. Wij hebben gekozen voor de Fiery API omdat deze bevestigt dat de printjob werkelijk uit de printer is gekomen.
Nummer 1
Van Diepen werkt aan verdere uitbreiding van het eigen assortiment met bijvoorbeeld grootformaatproducties en kijkt naar mogelijkheden zoals hardcover boeken of T-shirts. Met gespecialiseerde webshops, die gebruikmaken van de eigen software, zou hij nog beter kunnen aansluiten op de wensen van specifieke klanten of klantgroepen. “Dit is zeker nog niet het eindstation”, zegt Bart van Diepen: “Printenbind wil de nummer 1 online printshop van Nederland zijn.”

|Over Ricoh|

Als Digital Services Company laat Ricoh je werkplek écht voor je werken. Al meer dan 85 jaar benutten we de kracht en kansen van technologie. We helpen werkend Nederland bij het versnellen van de digitale transformatie, het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het adopteren van hybride werken en het inrichten van een flexibele IT-infrastructuur. Veilig, efficiënt en duurzaam!

Met het hoofdkantoor van de Ricoh Group in Tokio, is het bedrijf actief in meer dan 200 landen en regio’s. In het financiële jaar dat eind maart 2023 afliep, realiseerde de Ricoh Group wereldwijd een verkoopomzet van 2.134 miljard yen (ongeveer 16 miljard USD).

Ga voor meer informatie naar http://www.ricoh.nl

Voor meer informatie
Afdeling Communicatie, Ricoh Nederland: communicatie@ricoh.nl 

Volg ons!
Twitter: @RicohNL 
LinkedIn: /RicohNetherlands
Facebook: /ricohnederland
YouTube: /ricohnl
Blog: WerkTrends.nl