Nieuws

Printen Twitter LinkedIn Facebook

Eerste installatie hoogvolume inkjetsysteem Ricoh IP5000GP in Nederland bij Data B. Mailservice

Data B. Mailservice zet in op volledig full colour

’s-Hertogenbosch, 3 juli 2012 - In ruim twintig jaar is Data B. Mailservice uitgegroeid tot een toonaangevende specialist in transactiemail. Het in Leek gevestigde bedrijf speelde al vroeg in op de groeiende vraag naar digitale documenten, maar ziet zeker ook toekomst voor papieren formulieren. Met de installatie van de eerste Nederlandse Ricoh IP5000GP, het rotatieve full colour inkjet InfoPrint-productiesysteem, zet directeur Bert Wijkstra in op efficiënte full colour producties op blanco papier.

Data B. Mailservice beschikt over een printcapaciteit van één miljoen A4-pagina’s per dag. Tegelijkertijd biedt het haar opdrachtgevers een breed pakket aan digitale alternatieven met diensten als FiNBOX, AcceptEmail en e-billing. “We laten de keuze aan de klant”, stelt Bert Wijkstra. Hij verwacht het printvolume te kunnen stabiliseren: “Dankzij de digitaliseringsslag bij veel bedrijven en organisaties nemen de printvolumes daar af en zal de productie ervan steeds vaker bij ons worden uitbesteed. Wij grijpen die verschuiving nu aan om met de IP5000GP van Ricoh te investeren in een efficiënte productie.”

Naast veel gemeentelijke overheden en bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen behoren ook groothandels en MKB-bedrijven tot de opdrachtgevers van Data B. Mailservice. Voor deze klanten liggen in het magazijn duizenden soorten briefpapier en formulieren voorbedrukt op voorraad. Wijkstra legt uit hoe hij de printproductie wil optimaliseren: “Met de Ricoh IP5000GP produceren we diezelfde formulieren straks volledig in full colour. We kunnen dan dus volstaan met een voorraad blanco papier.” De klanten profiteren volgens Wijkstra eveneens: “Zij beschikken over veel meer mogelijkheden om hun formulieren op elk gewenst moment heel flexibel aan te passen en zo de effectiviteit ervan te vergroten. Het ontbreken van een statische voorraad voorkomt bovendien dat er voorbedrukt papier moet worden weggegooid als bijvoorbeeld tussentijds de huisstijl of de bedrijfsgegevens wijzigen.”

De keuze voor de Ricoh IP5000GP kwam tot stand na een uitgebreide verkenningsronde langs bekende en nieuwe leveranciers: “Ricoh overtuigde ons met de afdrukkwaliteit van de MultiDrop inkjettechnologie, maar zeker ook met de betrouwbaarheid van zowel het systeem, de eigen organisatie als de serviceverlening. Verder scoorden ze goed op verschillende milieuaspecten, zoals het energieverbruik.” De InfoPrint 5000 General Production (GP) van Ricoh print tweezijdig in full colour en haalt daarbij een topsnelheid van 128 meter per minuut. Het systeem is uitgerust met inline Lasermax randapparatuur, waarmee onder andere is voorzien in dynamische perforaties: “We hebben een scala aan mogelijkheden, in één straat.”

Volgens Sander Sondaal, Commercial Manager Production Printing bij Ricoh Nederland, bevestigt de keuze van Data B. Mailservice het succes van de strategie die Ricoh volgt: “In vier jaar tijd is Ricoh uitgegroeid tot een leidende speler in de markt voor production printing. En ook op het gebied van inkjet, waar de technologische ontwikkelingen elkaar nu razendsnel opvolgen en nieuwe markten worden aangeboord, loopt Ricoh voorop.”

Momenteel bedraagt het aandeel full colour printen zo’n 5 procent van het totaal bij Data B. Mailservice, maar Wijkstra verwacht volgend jaar een toename richting 30 tot 40 procent: “We gaan met een aantal geselecteerde opdrachtgevers van start: zij maken al veel gebruik van variabele data en zien direct de voordelen. Vervolgens kunnen we ook aan andere klanten laten zien wat er allemaal mogelijk is en zullen er steeds meer opdrachten volledig in full colour op blanco papier worden geproduceerd.” En Wijkstra ziet nog aanvullende kansen: “We kunnen ons portfolio nu verder uitbreiden en onze klanten ook nieuwe producten aanbieden.”

Sondaal noemt Data B. Mailservice een goed voorbeeld van een bedrijf dat zich aanpast aan het veranderende communicatielandschap: “Er wordt tegenwoordig via verschillende kanalen gecommuniceerd en papier krijgt daardoor een andere rol. Onze printtechnologie biedt daarbij nieuwe mogelijkheden, want het drukwerk kan nu bijvoorbeeld precies worden afgestemd op de individuele behoeften van de geadresseerde. En Data B. Mailservice is bij uitstek in staat om hierin een centrale rol te spelen.”

Naar begin