Duurzaamheidsdoelen behalen met een milieuvriendelijke printinfrastructuur

Duurzaamheidsdoelen behalen met een milieuvriendelijke printinfrastructuur

image

Duurzaamheidsdoelen behalen met een milieuvriendelijke printinfrastructuur

Steeds meer organisaties maken serieus werk van hun duurzaamheidsdoelstellingen. En dat is maar goed ook, met het oog op de CSRD-richtlijn die eraan komt. Hoe speel je hier concreet op in met je printinfrastructuur? SDG-impact lead Nicolette Kraay en Senior Marketeer Tim Scharn vertellen er meer over en introduceren de nieuwe, duurzame IM C-printerserie.

Interview met SDG-impact lead Nicolette Kraay en Senior Product Marketeer Tim Scharn

Duurzaam ondernemen is belangrijker dan ooit. En minder en duurzamer printen is dan ook een veelvoorkomend vraagstuk in organisaties. Hoe pas je je printinfrastructuur aan om beter je duurzaamheidsdoelstellingen te halen? En welke actuele ontwikkelingen staan hierin centraal? Nicolette Kraay, SDG-impact lead bij Ricoh Nederland: “Organisaties kijken allang niet meer alleen naar de kosten van een product of dienst. Ze vinden het ook belangrijk dat dit bijdraagt aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.”
 
Nicolette, die het mvo-programma van Ricoh Nederland inricht, legt uit waarom duurzaamheid een belangrijk onderwerp is binnen Ricoh. “De Founding Principles uit 1946, ‘Love your neighbor’, ‘Love your country’ en ‘Love your work’, zijn bijna direct parallel te trekken aan de hedendaagse drie P’s: People, Planet en Prosperity. Duurzaamheid zit dus diepgeworteld in Ricoh. Hierbij kijken we naar onze eigen bedrijfsvoering én helpen we andere organisaties met het behalen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.”

‘Draagt jouw product bij aan het realiseren van mijn duurzame doelstellingen?’

De CSRD-duurzaamheidswet
Organisaties worden steeds meer geacht om hun eigen duurzaamheidsdoelstellingen te hebben en te behalen. Nicolette vertelt hoe de Europese Unie en de Nederlandse overheid dit uitbreiden: “Organisaties krijgen de plicht om jaarlijks te rapporteren op hun duurzaamheidsdoelstellingen. Dit houdt in dat organisaties aangeven hoeveel procent van deze doelstellingen zij behaalden. Deze Europese richtlijn heet de CSRD, de Corporate Sustainability Reporting Directive, en verankert zich binnen de wet.” De CSRD is van toepassing op middelgrote en kleine beursvennootschappen, organisaties van openbaar belang, nv’s en grote bv’s.
 
De rol van printen
Tijd voor actie dus, maar hoe geef je concreet invulling aan duurzaamheid? Daar valt een grote slag in te maken met je printinfrastructuur, vertelt Tim Scharn, Senior Product Marketeer bij Ricoh Nederland. “De printer is steeds meer een onderdeel van het digitaliseringsproces. Dit betekent documenten juist niet printen en analoog afhandelen, maar ergens digitaal opslaan voor verdere verwerking. Dit proces kun je zelfs helemaal automatiseren met een workflow. Dit is sneller, efficiënter, veiliger én duurzamer.”

Jaarlijks rapporteren op duurzaamheidsdoelstellingen komt in de Nederlandse wet’

De nieuwe IM C-printerserie
Om organisaties te ondersteunen bij hun duurzaamheidsdoelstellingen ontwikkelde Ricoh de nieuwe IM C-printerserie. Deze printerserie vereenvoudigt de digitalisering en automatisering nóg verder dan de vorige printerserie. Nicolette: “De nieuwe IM C-serie doet meer dan alleen printen: de printers integreren onze software-oplossingen en zijn het startpunt voor workflows. Komt er bijvoorbeeld een factuur per post binnen, dan kun je deze inscannen via de printers. De printer koppelt de factuur via de workflow aan de juiste inkoopopdracht en stuurt een betaalverzoek naar Finance. Het is een heel duurzaam en eenvoudig proces.”
 
Hogere scansnelheid
Nicolette noemde al dat de nieuwe IM C-serie documenten in kan scannen. Ook Tim ziet in de praktijk dat dit steeds belangrijker wordt: “Daarom heeft de nieuwe IM C-serie een aanzienlijk hogere scansnelheid dan de vorige printerserie. Zo zetten organisaties hun papieren archieven snel en efficiënt om in een digitaal archief. Een digitaal archief bespaart stroom en ruimte én is duurzamer dan werken met papier.”
 
Minder handmatig werk
Tim voegt hieraan toe: “Door digitaliseren minimaliseer je ook handmatige, repetitieve handelingen voor medewerkers. Dit maakt hun werk prettiger, efficiënter en minder foutgevoelig.”

‘De nieuwe IM C-serie is het startpunt voor efficiënte workflows’

Duurzaam printen
Ondanks alle digitaliseringsmogelijkheden blijft printen belangrijk voor organisaties. Daar speelt de nieuwe IM C-serie ook op in. Tim: “De printerserie heeft de laagste Typical Energy Consumption-waarde in de markt: 10 tot 17% lager dan andere printers. Deze TEC-waarde geeft het gemiddeld wekelijks stroomverbruik weer en meet volgens een gedefinieerd proces. Daarnaast is de levensduur van vitale onderdelen langer. Bijvoorbeeld de drum, die de inkt op het papier drukt. In een printercontract van vijf jaar hoeft de drum van deze nieuwe multifunctionele printers vaak niet meer vervangen te worden. Dit scheelt transportbewegingen en CO2-uitstoot voor engineers.” 
 
Verbeterde toner
Tim vervolgt met een ander voorbeeld, namelijk de toners. “De tonerflessen moest je voorheen in een vijfjarig printercontract zes keer vervangen. Nu hoeft dit nog maar één of twee keer. Het tonerpoeder heeft bovendien een smelttemperatuur die lager ligt dan bij andere printers in de markt. De IM C-printserie hoeft dus minder warm te worden om de toner op het papier te krijgen. Dat draagt in belangrijke mate bij aan het lage energieverbruik.
Verder draagt ons zero-wastebeleid bij aan een duurzame bedrijfsvoering. We ontwerpen de printers op zo’n manier dat we grondstoffen keer op keer hergebruiken. Zo bestaat de nieuwe IM C-printerserie uit zoveel mogelijk gerecycled plastic: 19,2 kilogram, ten opzichte van 2,2 kilogram in vorige printers. Daarnaast bevat de verpakking 54% minder plastic en geven we klanten de mogelijkheid om tonerflessen te recyclen.”
 
Aan de voorkant maximaal verduurzamen
Kortom: met de nieuwe IM C-serie print je zo duurzaam mogelijk. Tim: “Hierbij voeren we aan de voorkant zoveel mogelijk verbeteringen door. Voor een eventueel ‘restant’ dat overblijft, is het mogelijk om de CO2-uitstoot die samenhangt met de levenscyclus van deze printers, te compenseren in geaccrediteerde duurzaamheidsprojecten. Maar: dit is echt de allerlaatste stap. Het uitgangspunt is dat we zo min mogelijk compenseren, omdat we aan de voorkant maximaal duurzaam verbeteren. Het liefst compenseren we helemaal niet.”

‘Een grote klant werkt nu 34% duurzamer’

Merk het verschil
Wat dit alles oplevert? Tim geeft een energiebesparend voorbeeld: “Bij een grote klant hebben we onlangs het verbruik op jaarbasis teruggebracht van 89.000 kilowattuur naar 58.000 kilowattuur. Een verschil van 34%. Een mooi, aantoonbaar resultaat. En dat alleen maar door de inzet van duurzamere printers.”
 
Duurzame toeleveringsketen
Een belangrijk speerpunt in de duurzaamheidsambities van Ricoh is een volledig duurzame toeleveringsketen. Nicolette: “Daarom willen we inzicht krijgen in de transportgerelateerde CO2-uitstoot. Hiervoor maken we gebruik van BigMile, dit is gespecialiseerde software voor het berekenen van de transportgerelateerde carbon footprint.
Op dit moment zijn we zover dat we inzicht hebben in de CO2-uitstoot van alle vervoersbewegingen die gerelateerd zijn aan de leveringen van printers, printeronderdelen en toners bij onze klanten. Een ingewikkeld proces, omdat ons transport voor honderd procent is uitbesteed. Maar nu we het inzicht eenmaal hebben kunnen we sturen op reductie. Met als doel om tot 40 procent reductie te komen in 2030 ten opzichte van 2020.”
Nathan

Nicolette Kraay

SDG-impact lead

Tim Scharn

Tim Scharn

Senior Product Marketeer

Contact

Onze experts staan voor je klaar

Benieuwd wat Ricoh voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact op