homeback to menu
Overzicht

Leading Change at Work

Technologie verandert de manier waarop we (samen)werken. Ricoh helpt je bij die verandering in elke fase. Voor een naadloze overgang naar een flexibele werkomgeving, waar professionals altijd en overal optimaal samenwerken.
Ontdek onze oplossingen
Business service
Digital Workspace

Altijd en overal samenwerken

Het gaat er niet om waar je werkt, maar hoe je werkt. Ricoh ondersteunt je bij de ontwikkeling en implementatie van digitale, flexibele werkplekken. Zodat medewerkers efficiënt samenwerken en meer uit hun dag halen, waar zij ook werken.
Ontdek onze oplossingen
Business Process Management

Optimaliseer je processen

Automatiseer handmatige, arbeidsintensieve werkzaamheden. Bespaar kosten én houd tijd over voor werk dat er echt toe doet. Houd je medewerkers betrokken, productief en werk met meer plezier, dankzij gestroomlijnde processen.
Ontdek onze oplossingen
Cloud & IT-infrastructure

Klaar voor de cloud

Ontdek hoe je de cloud en IT-infrastructuur optimaal inricht en beheert, zodat je flexibeler, productiever én veiliger werkt. Ricoh ondersteunt je met uitgebreid advies en schaalbare oplossingen, waarmee je een flexibele werkomgeving mogelijk maakt.
Ontdek onze oplossingen
Cybersecurity

Houd je organisatie 24/7 veilig

Hybride werken en het toenemend gebruik van mobiele devices (ook thuis) zet het security-vraagstuk in een nieuw daglicht. Houd je gegevens, informatie, systemen en IT-infrastructuur 24/7 veilig met cybersecurity door Ricoh.
Ontdek onze oplossingen
Digital Experience

Optimaliseer de klantbeleving

Overtref de klantverwachtingen in elke fase van de customer journey. Wij ontwikkelen, implementeren en beheren oplossingen voor medewerkers zodat zij een onuitwisbare indruk achter kunnen laten bij (potentiële) klanten.
Ontdek onze oplossingen
Kantoorprinters en software

Print altijd en overal, soepel en snel

Van kantoorprinters tot multifunctionele printers. Ricoh biedt een breed assortiment aan hoogwaardige printoplossingen. Met tal van mogelijkheden in snelheid, omvang en configuraties vind je altijd een model dat past  bij jouw organisatie.
Ontdek onze oplossingen
Overzicht

24/7 antwoord op je vraag

Hulp nodig bij een product of heb je een andere vraag aan ons? Je kunt hier terecht voor support, advies en snelle oplossingen. Ons team staat voor je klaar.
Naar support
AV technology and management
Overzicht

Altijd op de hoogte

Lees het laatste nieuws, blijf op de hoogte van onze productinnovaties en ontdek welke evenementen we organiseren.
Blijf op de hoogte
News and events from Ricoh
Onze organisatie

Wie we zijn en wat we doen

Kies je voor Ricoh? Dan kun je rekenen op een team van specialisten met focus op jouw branche. Zij kennen de kansen en uitdagingen van je organisatie. Zo ontvang je advies op maat, op een manier die bij je past.
Ontdek Ricoh
Overzicht

Stel ons je vraag

Wil je meer informatie over onze oplossingen en diensten? Heb je support nodig of heb je een vraag over je account of een factuur? Ons team staat voor je klaar.
Neem contact met ons op
Brand & Business Communication
Overzicht

Altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen

Welke ontwikkelingen spelen er op dit moment in de branche? Wat zijn de trends? En kun je hier als organisatie op inspelen? Lees onze onderzoeken, e-books en whitepapers en doe waardevolle inzichten op.
Doe inspiratie op
Ricoh Insights - Overview
Hybride Werken

Hybride Werken

Tips, praktijkverhalen, visies en inzichten rondom hybride werken.
Doe inspiratie op
Enteprise - Workplace Transformation
Cybersecurity & Cloud

Cybersecurity & Cloud

Tips, praktijkverhalen, visies en inzichten rondom veilig werken en werken in de cloud.
Doe inspiratie op
Security and Cloud
Slim Werken

Slim Werken

Tips, praktijkverhalen, visies en inzichten rondom het optimaliseren van je bedrijfsprocessen.
Doe inspiratie op
Lets find your digital path to growth
Professioneel Printen

Professioneel Printen

Tips, praktijkverhalen, visies en inzichten rondom nieuwe groeimogelijkheden in digitaal printen.
Doe inspiratie op
Security and Cloud
Klantcases

Klantcases

Praktijkverhalen rondom hybride werken, slim werken, veilig werken, werken in de cloud en (professioneel) printen.
Doe inspiratie op
Case study - Mobile
Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Ontvang maandelijks inspiratie, kennis en praktijkverhalen rondom hybride werken, slim werken, veilig werken, werken in de cloud en print. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Doe inspiratie op
Nieuwsbrief aanmelden

Op Internationale Vrouwendag doorbreken we vooroordelen over vrouwen én mannen

Interview met: Valérie Bohnenn, Director Human Resources van Ricoh EMEA/ Nederland

Meer vrouwen aan de top. Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Op Internationale Vrouwendag spreken we met Valérie Bohnenn, HR-directeur van Ricoh EMEA / Nederland. “Diversiteit en female empowerment staan in Nederland hoog op de agenda. Dat is mooi - maar we zijn wel héél laat. Er is nog een wereld te winnen. Hoe we dat gaan doen? Door bewustzijn te creëren en patronen te veranderen.”
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Voor HR-directeur Valérie Bohnenn is dit niet per se een feestdag. “Internationale Vrouwendag is een mooi initiatief, maar helaas nog hard nodig. Ongelijkheid in kansen en mogelijkheden zijn nog steeds een feit. Met deze dag realiseren we bewustwording bij vrouwen en mannen. Zetten we processen in werking die de opmars van vrouwen stimuleren. Bijvoorbeeld met gerichte werving, opleiding en coaching van vrouwen. Ik geloof in vrouwelijk mentorschap en leiderschapsprogramma’s. Dit is iets wat in heel Ricoh Europa gebeurt.”

“Vrouwen begeleiden zodat ze dezelfde mogelijkheden en kansen krijgen”

#BreakTheBias
Het thema van Internationale Vrouwendag 2022 is #BreakTheBias. Dit staat voor Valérie voor het doorbreken van onbewuste vooroordelen. “Deze vooroordelen staan ons in de weg. Ze gaan over vrouwen én over mannen. Want waarom zou het bijvoorbeeld fout zijn om als man minder te verdienen dan je vrouw, of minder dagen te werken? Het zijn evengoed dit soort vooroordelen over mannen die onze ongelijkheid in stand houden. Het is belangrijk dat dit verandert, we schieten er niets mee op. Vraag je liever af: hoe begeleiden we vrouwen, zodat ze dezelfde mogelijkheden en kansen krijgen, ook in combinatie met een gezin?”

Diversiteit
Valérie benadrukt het belang van diversiteit. “Daar profiteren we allemaal van. In diverse groepen komen verschillende meningen samen. Medewerkers met verschillende gezichtspunten komen eerder tot creatieve en vernieuwende ideeën en oplossingen. Het draagt bij aan een dynamische en wendbare organisatie. Als Digital Services Company brengt Ricoh nieuwe manieren van werken en helpen we mensen om meer uit zichzelf en elkaar te halen. Hierbij hebben we de nieuwe inzichten nodig die diversiteit ons brengt. Ook maakt meer diversiteit organisaties aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Het helpt ons om nieuw talent aan te trekken. Talent dat we nodig hebben in onze transformatie naar een Digital Services Company.”

Meer ruimte
Mannen en vrouwen zouden allebei in staat moeten zijn hun ambities na te jagen en hun potentie waar te maken. Maar volgens Valérie is ons systeem van werken hier nog niet op ingericht. “Onze organisaties zijn zo ingericht, dat we alle zeilen bij moeten zetten in de race naar de top. Ik ben altijd ambitieus geweest en ben in de gelukkige omstandigheid dat mijn man mij hierin altijd heeft gestimuleerd. Hij heeft een creatief beroep en kon daarom bijvoorbeeld meer vanuit huis werken om het gezin goed draaiende te houden. Maar waarom zou het de een of de ander moeten zijn? Met meer mogelijkheden qua parttime-, thuiswerken en studeren voor mannen én vrouwen, ontstaat meer ruimte en flexibiliteit en geven we vrouwen meer kansen.”

Leiderschap
Welke vooroordelen leven er volgens Valérie als het gaat om leiderschap? “Een leider die op basis van hierarchie stelt ‘Ik ben de baas! Dus zo gaan we het doen’. Dat is niet meer van deze tijd. Voor mij betekent leiderschap: anderen laten groeien. En hiervoor moet je verbinding maken. Vanuit persoonlijk leiderschap ook je eigen kracht kennen en je durven omringen met sterke medestanders. Dit betekent onder meer dat ik een oprechte interesse heb in de drijfveren van onze mensen. Dit is cruciaal, want het helpt me om ze méé te nemen in de veranderingen bij Ricoh.”

Inspirerende rolmodellen
Heeft Valérie tips voor ambitieuze vrouwen? “Zoek inspiratie in vrouwen om je heen en help elkaar. Ook ik trek me op aan rolmodellen, zowel binnen als buiten de organisaties waar ik werk. Gelukkig zijn er veel inspirerende vrouwen binnen Ricoh! Ook belangrijk: vraag en accepteer hulp. Veel vrouwen willen alles zelf doen, willen bewijzen dat ze sterk zijn. Maar niemand bereikt de top alleen. Zo kreeg ik recent nog een duwtje in de rug van HR ChangeMaker Anne Jaakke, zij heeft me opnieuw geïnspireerd. Vrouwen zouden elkaar altijd moeten inspireren, stimuleren en helpen. Solidariteit is belangrijk. Tot slot moedig ik vrouwen aan om risico’s te nemen. Denk niet te snel ‘dat kan ik niet’. Juist door dingen te doen die je nog niet kunt, leer je veel.”

Overcompenseren
Valérie geeft aan dat ze zelf hard heeft moeten werken om op de plek te komen waar ze nu zit. “Hard werken is niet erg, maar ik heb soms wel het gevoel gehad te moeten overcompenseren om mijn eigen kansen te kunnen pakken, vooral in een mannenwereld als de IT. Zo leek het voor mij onmogelijk om parttime te werken. Bang om de boot te missen. Aan de andere kant werd ik door mijn privéomgeving aangesproken op het feit dat ik altijd fulltime werkte. Deze beperkende overtuigingen zitten ons in de weg. Want veel vrouwen laten zich hierdoor ontmoedigen. Ik gun elke ambitieuze jonge vrouw een route, waarbij er ruimte is voor minder vooroordelen, nieuwe manieren van (samen)werken, elkaar helpen, coaching en ontwikkelen via interne opleidingsprogramma’s. Dit is belangrijk om het succes van vrouwen meer te faciliteren.”

“Een nieuw type leiderschap krijgt steeds meer ruimte”

Krachtig signaal
Als HR-directeur wil Valérie de doorstroom van vrouwen bij Ricoh faciliteren. “Diversiteit en female empowerment staan in Nederland hoog op de agenda. Een nieuw type leiderschap krijgt steeds meer ruimte. Dat is mooi. Maar er is nog een wereld te winnen. Daar wil ik me voor inzetten. Tegelijk ben ik er trots op dat we het goed doen bij Ricoh. Wij hebben al veel vrouwen op mooie posities. Hiermee geven we een krachtig signaal af in de branche.”



Valérie Bohnenn

Valérie Bohnenn

Valérie Bohnenn is Director Human Resources. Ze heeft ruime ervaring binnen HR, waarbij de focus lag op transformatie en veranderprocessen. “We zetten onze medewerkers in hun kracht. Zo maken zij het verschil voor onze klanten.”