ways managed print and automation services can help you create a sustainable print infrastructure

6 tips voor duurzaam printen

image

Verduurzamen staat bij steeds meer bedrijven op de agenda. De uitdaging is om de CO2-uitstoot terug te brengen naar nettonul. Duurzaam printen biedt volop kansen om hierin vooruitgang te boeken. Ontdek hoe je met deze 6 tips duurzamer print.

Door duurzaam te printen, zet je als organisatie concrete stappen in de goede richting. Het verduurzamen van document- en printprocessen begint met analyse en inzicht. Hoe ga je om met documenten en in welke situaties is printen echt nodig? Breng in kaart hoe je documenten verwerkt en hoe je processen eventueel kunt aanpassen om de papieren workflow te reduceren. 6 tips.

6 tips voor duurzaam printen

image

1. Printinfrastructuur en -analytics in de cloud

Door je printinfrastructuur en documentprocessen te migreren naar de cloud, verbruik je al minder papier en bespaar je op energie. Aan de hand van gedetailleerde rapportages zie je wat je verbruikt en krijg je handvaten om je printbeleid milieuvriendelijker te maken. Daarnaast geven geavanceerde analytics informatie over welke printers vaak of weinig worden gebruikt, zodat je de printinfrastructuur daar efficiënter op kunt inrichten.

Maak je hierbij gebruik van moderne multifunctionele printers (MFP’s)? Deze staan niet alleen in directe verbinding met de cloud, ze zijn ook het startpunt voor digitale transformatie. Wanneer printen noodzakelijk is, zorg er dan voor dat de printer zó is ingesteld dat deze efficiënt en duurzaam omgaat met de printopdracht. Bijvoorbeeld door standaard in zwart-wit en dubbelzijdig te printen.

2. Digitale workflows

Volgens The World Counts, een bureau dat data verzamelt over onder andere milieuvervuiling, bestaat bedrijfsafval voor de helft uit papier. Met slimme multifunctionele printers kun je hier wat aan veranderen. Hiermee scan je papieren documenten en verwerk je deze vervolgens volledig digitaal. Zo reduceer je het papierverbruik aanzienlijk en daarmee ook jouw CO2-voetafdruk.

3. Zuiniger met energie

Moderne printers en multifunctionals worden steeds zuiniger. Deze worden gekenmerkt door steeds lagere TEC-waarden. TEC staat voor Total Energy Consumption en deze waarde geeft een indicatie van de energie-efficiëntie van het apparaat. Bovendien zijn deze apparaten vaak uitgerust met aanvullende functies om nog meer energie en papier te besparen. De TEC-waarde zorgt ervoor dat je het energieverbruik van apparaten gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Het is belangrijk om naar deze duurzaamheidsindicatoren te kijken tijdens je zoektocht naar een geschikte printer of provider.

4. Printerontwerp

Voor het vervaardigen van printers zijn veel verschillende grondstoffen en materialen nodig, zoals kunststof, metaal en verpakkingen. Door te kiezen voor printers met een verantwoord en duurzaam PLM (Product Lifecycle Management) maak je hierin een duurzame keuze. Zulke printers zijn ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd en bevatten veel onderdelen die aan het einde van de levensduur gerecycled of hergebruikt worden. Zo bevatten moderne printers steeds grotere aandelen gerecycled kunststof, sommige zelfs tot 50%. En met automatisch gepushte software-updates, remote monitoring van de printinfrastructuur, voorspellend onderhoud en verlengde onderhoudsintervallen dragen veel printproviders verder bij aan jouw duurzaamheidsinitiatieven.

5. Einde van de levensduur

E-waste, oftewel afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Hier vallen ook kantoorapparaten en printers onder. Volgens de Global E-waste Monitor 2020 is er in 2019 wereldwijd 53,6 miljoen ton e-waste geproduceerd. Hetzelfde rapport voorspelt dat dit aantal de 74 miljoen ton zal bereiken in 2030. Dit is hetzelfde gewicht als 483 cruiseschepen.
Als organisatie wil je hier natuurlijk niet aan bijdragen. Daarom is het van belang dat jouw printprovider een ‘Zero Waste To Landfill’-beleid heeft. Oftewel: dat de printers zodanig zijn ontworpen dat ieder onderdeel wordt gerecycled aan het einde van de levensduur. Let daarbij ook op de recyclebaarheid van bijvoorbeeld tonerflessen en inktcartridges. Bij Ricoh ben je hier zeker van.

6. Carbon balancing

Met de vorige tips voer je aan de voorkant al een aantal effectieve, duurzame verbeteringen door. Dat is altijd het startpunt. Toch zal het in bijna alle gevallen zo zijn dat er een restant aan CO2-uitstoot overblijft. Dan is het mogelijk om dit te compenseren in door de EU geaccrediteerde duurzaamheidprojecten. Veelal kunnen printproviders je hierbij helpen door Certified Emission Reductions (CER’s) aan te bieden, die de resterende uitstoot die gepaard gaat met jouw documentprocessen neutraliseren. Mijn advies: zie dit echt als een laatste stap en doe dit pas als je alle stappen aan de voorkant hebt doorlopen. Zorg ervoor dat je aan de voorkant zoveel mogelijk verduurzaamt. Dat maakt je bedrijf duurzaam en helpt je aantoonbaar om jouw duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.

Harald List

Tim Scharn

Senior Product Marketeer, Ricoh Netherland